Ücretsiz su çilesi

Hem ücretsiz hem de çileli. Şişli Belediyesi Okmeydanında tankerlerle parasız su dağıtımı yapıyor. 


Şişli belediyesi her hafta Perşembe ve Cuma günleri Okmeydanı’nda ücretsiz içme suyu dağıtıyor. Mahalle halkı içme suyunun dağıtıldığı noktalarda  bir gün önceden bidonları bırakarak kuyruğa girmeye başlıyor. Dağıtım günleri ise uzun kuyruklarda beklemek eziyet halini alıyor. Dağıtım günleri sabah erkenden uykudan vazgeçerek kuyruğa girenler üstüne bir de uyku uyku çilesi de yaşıyor.

Bir perşembe günü sıraya ben de girdim ve kuyrukta bulunanlarla sohbet ettim. Kuyrukta yaşananlar içler acısı. İnsanların birbirinden önce su almak için birbirleriyle yarıştığını görüyoruz. Sıraya girmeden arada kaynamaya çalışanlar oluyor. Bir gün önceden bırakılan bidonların başında sahipleri yoksa bidonları kenara atılıyor. Belediyede çalışan su dağıtmakla görevli işçi ise sırası gelenden bayram harçlığı istiyordu. Haraç kesmek, bahşiş toplamak artık yer, alan ayırt etmiyor. Her yerde boy gösteriyor. Belediyenin ücretsiz su dağıtması yoksul mahallelerde yardım dağıtırken ortaya çıkan küçültücü manzaralara yol açıyor. Evet. Kuyrukta beklemek işkence halini alsa da yoksullar Şişli Belediyesinin ücretsiz su dağıtımından memnun.  Daha çok noktada ve daha sık su dağıtımı yapılmasını istiyor. Suyun bir hak olduğunu düşünen yok gibi.

Su almaya gelenler ücretsiz su alma nedenlerinin yoksulluk olduğunu,  parasızlıktan ve evlerinde yaşanan ekonomik krizden dolayı bu suyu tercih ettiklerini söylüyor. (Zenginlerin bu kuyruk çilesini çekmesini kim bekleyebilir ki zaten!) Daha önce gözleri önünde eczanelerde suyun test edildiğini ve suyun temiz olduğunu söyleyenler oldu. Bazıları ise suların temizliğinden şüpheli ama yapacak başka birşeyleri olmadıklarını ifade ediyor.

Büyüklerimiz geçmişte çeşmeden akan suyun içilebildiğini söylüyor. Biz çeşme suyunun içmeye uygun olmadığı dönemde büyüdük. Tasarruf amacıyla yemeğimizi, çayımızı hala çeşme suyuyla yapıyoruz. Bence de temiz ve içilebilir suyun evlere ulaşması gerekiyor. Ama sıra suya gelene kadar o kadar çok sorunumuz var ki.  

Gördüğünüz gibi mahallemizde yapacak çok işimiz var. Parasız su hakkı mücadelesi aynı zamanda insan yerine konulma mücadelesi.
Copyright 2009 Simplex Celebs All rights reserved Designed by SimplexDesign