Halkevi’nde yeniden tiyatro zamanı

Okmeydanı’nda yaşıyorlar, Halkevi’nde üretiyorlar, ücretsiz metrobüse biniyorlar. Değişmek için, değiştirmek için yeniden ‘Halkevi tiyatro dönemi*’ diyorlar. İşte eğiticileri Duygu Tunçel’in ağzından Okmeydanı Halkevi Doğaçlama Tiyatro Atölyesi... 

Okmeydanı Halkevi’nde gençler doğaçlama tiyatro atölyesiyle tiyatroya merhaba dediler. Büyük gösterişli salonlardan kurtuldu tiyatro, değiştirmek için Okmeydanı’nın iki odalı Halkevi’ne geldi. Bir buçuk aydır devam eden atölye çalışmaları ilk meyvesini verdi bile. Çalışmalar, eğitici Duygu Tunçel tarafından seyircilerle etkileşimi temel alan tiyatro sporu biçiminde yürütülüyor.



Tunçel ile çalışmaları hakkında konuştuk. Bu güzel sohbetimizi de siz Okmeydanı’nın Sesi okuyucularıyla paylaşmak istedik:

Kaç yıldır tiyatro ile uğraşıyorsun?
2003’den beri aynı yoğunlukta olmasa da tiyatro ile uğraşıyorum. Üniversiteyi kazanınca bir sene ara verdim.

Neden doğaçlama tiyatro?
Doğaçlama tiyaro daha geniş, daha özgür bir alan. Bir metne bağlı kalmadan oynuyorsun, kendinden daha çok şey katabiliyorsun.

Oyunculuk yapıyor musun?
Lisede okul tiyatrosundaydım, şimdi de Mahşer-i Cümbüş tiyatro grubunda oynuyorum.

Atölye çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
Biraz zor. Tüm arkadaşlarımızda aynı ciddiyet yok. Eğlenceli, çok yetenekli arkadaşlarımız da var. Daha çok inanırsak ve daha çok çalışırsak daha güzel şeyler çıkacak.

İstiklal’in ortasında ‘turnikeden atladılar’

Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut’un ulaşım zamlarını protesto etmek amacıyla düzenledikleri yürüyüşte çok da alışık olmadığımız görüntüler vardı. Tünelde başlayan yürüyüş Galatasaray Lisesi önüne geldiğinde tüm eylemciler oturdu ve Okmeydanı Halkevi Doğaçlama Tiyatro Atölyesi ‘sokaktaki’ yerini aldı. Atölye oyuncuları, hazırladıkları kısa oyunda bir yandan ücretsiz ulaşım hakkı mücadelesini işlerken diğer yandan esprileriyle alandaki herkesi güldürmeyi başardı. Oyunda metrobüse ücretsiz binmenin ‘altı altın kuralı’ mizahi bir dille anlatıldı.

Merak edenler için: Onlar kim?
Can, Zarife işsiz; Veli işçi; Ekin, Hasan, Murat, Onat lise öğrencisi (en heveslileri); Salih, Nurhak üniversite öğrencisi... Onlar bizim mahallenin çocukları... Duygu Tunçel ise tıp öğrencisi. Tunçel de perşembe günleri kendi grubuyla (Mevzu Bahis) Taksim’deki Hayalhane’de sahneye çıkıyor. Okmeydanı Doğaçlama Tiyatro Atölyesi’ni ise biraz sabrederseniz ya da biraz şanslıysanız Anadolu ışıklarda, Perşembe pazarında ya da bir meydanda bizim çocukları görebilirsiniz.

*1932-1951 arası dönem tiyatro tarihinde Halkevleri dönemi diye anılır.

Salih/Okmeydanı’nın Sesi
Copyright 2009 Simplex Celebs All rights reserved Designed by SimplexDesign