Bizde ampule ampul denir, ya sizde?


29 Mart 2009 tarihinde Bursa'da AKP karşıtı kampanya yürüyüşünde başbakan Tayyip Erdoğan'a "AMPUL TAYYİP" dedikleri için iki Liseli, iki eğitim sen li öğretmen ve biri Halkevleri genel merkez yöneticisi olmak üzre 5 kişiye Başbakana hakaretten Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmıştı.Dava açılan liselilerden Ozan Kaplanoğlu' nun birinci dava sonucu 3 ay 26 gün kamu hizmetinde çalışma cezası alması herkesi şaşırtmıştı ancak dava bununla sınırlı kalmadı, peşinden ikinci hatta üçüncü dava açıldı.İkinci dava 31 Mart 2010 tarihine ertelenirken, üçüncü davanın ilk duruşması 11 Mayıs 2010 da görülecek.Biz de Akp nin "AMPUL TAYYİP" diyen öğrencilere karşı tahammülsüzlüğünü, tavizsiz saldırısını gündeme getirmek için Ozan Kaplanoğlu ile sohbet ettik.
Veli:Başbakan Tayyip Erdoğan'a Ampul dediğin için yargılanıyorsun.Neden ampül?

Ozan:Birincisi ampul tayyip erdoganla özdeşleşmiş bir jargon aslında. Partisinin amblemi olması değil, hakaret etmek de değil; bir çeşit Tayyip'i anlatma sanatı diyelim biz buna.

Veli:Bu size açılan 3. dava.Neden bu kadar baskı kuruyorlar sence?
Ozan: Aslında bu memlekette suç kavramı insanların düşündüğü gibi değil. Mesela bursa'da gençlerin uyuşturucu kullanma oranı çok yüksek ve bu gençler arasında uyuşturucunun meşruiyeti de aynı biçimde yüksek. uyuşturucu ve kadın pazarlama da, sistemin piyasalaştırma sürecini uygulayabilmesi için halka uyguladığı yozlaştırma politikalarından ikisi.Tabi doğrudan bunun devlet kontrolunda yapılması anlamına geliyor. Polisin, idarenin işbirliğinde uygulanan yozlaştırma politikaları. Dolaylı olarak aslında sistem tarafından kendini meşrulaştıran ve aynı zamanda koruyuculuğunun da altına aldığı birşey haline geliyor uyuşturucu tezgahı. Ancak bizim yaptığımız şey bunların tamamının içerisinde, bunların tamamına alternatif oluşturan birşey.
Ampul tayyip hükümeti eleştirmektir, ampul tayyip sistemi eleştirmektir, ampul tayyip parasız eğitim, parasız sağlık demektir. Bu da devletçe suçtur.
bu yüzden bursa'da ampul tayyip diyenler yargılanıyorlar.

Veli:Çevrendekiler, ailen nasıl karşıladılar bu durumu? Yargılanma sürecinde sana destek oldularmı?
Ozan:Aslını söylemek gerekirse ailem çok endişelenmediler. Çünkü daha önce bu sebepten açılmış olan davada 2 arkadaşımıza 920 şer lira para cezası verilmişti. Yargılanma sürecinde pek destek oldukları söylenemez, mahkemeye yetişebilmem için sabah uyandırmaları dışında...

Veli:Bu durumda korkularının sebebi, yine AKP nin baskıcı politikaları diyebilirmiyiz peki?

Ozan:Pek korktukları söylenemezdi. Çünkü tam o süreçte yargı-akp çatışmasının alevli olduğu bir süreçti ve bu sebepten aleyte bir karar çıkacağı düşünülmüyordu ailem tarafından.Yargı kendi içerisinde çakışıyor. Bir yerde ampul hakaret sayılırken diğerinde sayılmıyor. Biryerde ampul dediği için savcılık tarafından soruşturma açılırken bir yerde kale bile alınmıyor.Ampul demek suç ise neden sadece Bursa'da ampul tayyip diyenler yargılanıyor. Öyleyse Türkiye'de suçlar ve suçlular istenildiği yerde, istenilen şekilde ve istenen kişilere mi yükleniyor.Yargı isteğe bağlı mı?

VeLi:Pişmanmısın?
Ozan:Hayır değilim. Ben yaptığım şeyin suç olduğunu düşünmüyorum. Ben hükümeti eleştiriyorum. Hükümeti eleştirmek suç mu? Evet bu memlekette 18 yaşından küçüksen 3 ay 26 gün, 18 yaşından büyüksen 11 ay 20 gün demek. ya da para cezasına çevirip 920 lira ödemek. Akp hükümeti karşısında olana bu kadar düşman. Akp hükümetinin karşısında düşman olmak suçsa ben Ampul Tayyip dediğim için pişman değilim.

Veli:Halen ampül diyormusunuz?
Ozan:Ülkenin neredeyse yarısının açlık sınırında yaşamasına sebep olan birine Ampul demeyeceğiz de ne diyeceğiz.Bu memlekette halkın hakları hak olarak görülmedikçe, eğitim sağlık, ulaşım barınma parasız olmadıkça, liseler liselilerin olmadıkça, ne ampul tayyipler bitecek, ne de onlara ampul tayyip diyenler. Biz ampul tayyip demekten vazgeçmiyoruz. "Bizde ampule ampul denir.Ya sizde?"
Copyright 2009 Simplex Celebs All rights reserved Designed by SimplexDesign