ALEVİLERDEN AKP ‘’AÇILIMI’’

Türkiye'de Aleviler günümüze dek yıllarca baskı politikalarına ve katliamlara maruz kaldı. Bu katliamlara sesini çıkarmayan kişiler bugün karşımıza Alevi Açılımı diyerek çıkıyor. Hükümetin Alevi’lere yönelik başlattığı Alevi Çalıştayını Alevi dostlarımızla konuştuk ve onlar için önemini sorduk. Alevilerin yıllardır yaşadıkları sorunlar, Hükümetin Alevileri tasfiye etme planlarını, yaşanan zorunlu kitlesel göçleri, Alevi Sünni ayrışmalarından sonra şimdide Türk Kürt ayrışmaları, Katillerle masaya oturulmasını nasıl karşıladıklarını ve Alevi’lerin taleplerini sorduk. Alevi Açılımını da birde onların ağzından dinledik.

Bekir Kabaktaş: İşçi
Bu açılım sürecini AKP’nin başlatması bana gerçekçi gelmedi. ABD’nin Politikası olduğunu düşünüyorum. Biz     ne Dersimi ne Sivas’ı ne Maraş’ı unuttuk yaşananlara inat unutmadık hepsi izledi ve arkalarında kim olduğunu biliyoruz. Şimdi madımak otel olsun diyoruz bahane arıyorlar zorunlu din dersi kalksın diyoruz kitaba 2 sayfa Alevilik bilgisi koyuyorlar. Hükümet bizi İslamiyet’e bağlı bir tarikat olarak gördüğünü söylüyor. Alevilik üzerine siyaset yapılmasın. Geçmiş yıllarda çok zorluklar çektik baskı ve asimile politikası yapıldı. Alevilere 12 Eylül de komünistler diye baskı kurdular. Söylediğim gibi geçmişte ayrışmalar oldu Alevi Sünni diye birbirimize düşman ettiler bunları yapanlar gizli güçlerdi. Şuanda Türk Kürt ayrışmalarının arkasında da başka güçler görüyoruz. Kürtler bizim kardeşimiz komşumuz hiçbir sorun yaşamıyoruz bizleri çekemeyenler sorun yaşatmaya çalışıyor. Aleviliği İslamın kolu olduğunu söylüyorlar ve Aleviliği diyanete bağlamaya çalışıyorlar. Ancak bu çok sakıncalı istemiyoruz. Katillerle masaya oturulmasına Alevilere ve katledilmiş canlarımıza ihanet olarak görüyorum kendi katillerimizle masaya oturur hale geldik.

Yüksel Dinç: Esnaf
Bizler Aleviyiz görüşümüz belli onlardan bize dost olmaz sahte Alevi Çalıştayına karşıyım. Biz Alevicilik oyunu   oynanmasınıda istemiyoruz Alevi toplumu inkâr edilemez. Birçok alevi memleketinden göç ediyor rahat yaşayamıyorsun bir iş kuramıyorsun barındırmıyorlar mecbur göç ediyoruz . Ben buraya sivastan göç ettim. Ayrışmalar ise devletin yapmış olduğu politikadır. Ayrışma yok bizde ama devlet bizi ayımaya germeye çalışıyor. Alevi Çalıştayında bukadarını beklemiyordum katillerle masaya oturulmasını kınıyorum.




Bekir Kırankaya: Emekli Dede (Hubyar Ocağı)
Bu hükümet bize hiçbir şey katmayacak samimi değiller bakış açılarını biliyoruz güzel bir çalışma ama samimi     değiller.Birçok sorun var aleviyiz bunu gizleyemeyiz Osmanlıdan beri aleviler üzerine katliamlar yaşandı bu açılımda ise bizim taleplerimiz yer almıyor tamamen AKP’nin planları var ve sahte bir açılımdır.Bizler cem evlerine cümbüş evi diyenleri de biliyoruz  katledenleri de.Alevilik üzerinden siyaset olmasın.AKP’nin sahte  samimiyetinin en iyi göstergesi ise katiller ile bizi aynı masaya otuturmak.Birisi katlediyor diğeri kültürümüzü katlediyor ikisinin arasındaki farkı  göremiyoruz.Biri insan diğeri kültür katlediyor.AKP Aleviliği diyanetin bir parçası olmasını istiyor ancak olamayız.İmam’a fetva gönderen yarın dedelerimize de aynı şeyi göndereceğini biliyoruz onun için istemiyoruz.Alevileri baskı altında yaşatmaya çalışıyorlar.İnanç özgürlüğü istiyoruz zorunlu din dersinde bizim din anlayışımızla devletin verdiği kitap farklı çocuklarımız çelişkiye düşüyor. Yapılan çalıştay bizim taleplerimiz değil AKP’nin Alevileri nasıl kontrol altına alınabileceği bir çalıştaydır.

Ali…: Sivas Çakmak köyü dernek başkanı
Alevilerin varlığını belirtmek için iyi bir çalışma ancak içi boş inandırıcılığı yok. Eşit bir şekilde laik bir ülkede      yaşayamadıktan sonra sahte Alevi Açılımı nedir..AB’nin parmağı olduğunu düşünüyorum göstermelik bir boş açılımdır. Geçmişi bize unutturamayacaklar bir zamanlar alevi Sünni ayrımları oldu evet bu Osmanlıya dayanıyor. Şimdi Türk Kürt kardeşliğinin bozulmasını isteyen burjuvazi dir. Maraş katilinin orada ne işi olduğunu biz bilmiyoruz onu oraya oturtturanlara sormalıyız katilin ne işi olduğunu ancak biz bu çalışmayı benimsemiyoruz.




Kamil Aykanat: Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cem Evi
Alevi Çalıştayına büyük bir çağırım yapıldı ve katıldık. Bir sonuç çıkmayacağını 1.Çalıştay da açıkladık  
  taleplerimiz belli kabul edilmeyeceğini gördük. Devlet kendi alevisini yaratmaya çalışıyor taleplerimizi görmemezlikten geliyorlar. Alevilerin talepleri’’Zorunlu din dersinin kaldırılması,madımak otel’inin müze olması,Alevi köylerine zorla cami yaptırılmaması,Cem evlerinin ibadethane sayılması’’Aleviler bu topraklarda kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar.Aleviler birçok göç yaşadı kırsal kesimlerden şehirlere bunların sebepleri;Baskı politikaları,işsizlik,yoksulluk.Geçmiş zamanlarda evet Alevi Sünni ayrışmaları oldu ancak birtakım cahil insanlar gizli güçlere inanarak kardeş kanı döktü komşu kanı döktü yıllarca aynı sokakta komşularken düşman oldular geçmişte gördük biz bu olayları.Şimdi ise Türk Kürt çatışması ayrışmaları yaratmaya çalışanlar var bunlarda gizli güçler biz Kürdü ile  Sünnisi ile lazı ile birlik beraberlikle yaşamak istiyoruz  bizleri bölmeye çalışanla var onun için dikkat etmeliyiz sorun yaratanlar belli.Alevi Çalıştayına her katılan Alevi temsilcisi değildir orada Maraş katliamının sanığı ile oturanları kınıyoruz biz toplantıya katılmadık daha ilk başında anladık biz sonuçları onun için çalıştayı desteklemedik.Biz hakkı olan insanlara hakkının verilmesini istiyoruz sadece Alevilere değil ve devletin Alenisi olmayacağız.Devletin Din’i olmamalı bu ülkede diyanet hükümettir.Alevileri mecliste destekleyecek bir parti göremiyoruz ve medyada mecliste güçsüz olduğumuz için böyleyiz.


Kıpır (Can) /Okmeydanı
















Kıpır (Can) /Okmeydanı

Copyright 2009 Simplex Celebs All rights reserved Designed by SimplexDesign