Okmeydanı'nda Fatsa Unutulmadı


Fatsa’da devrimci mücadeleyi ezmek ve 12 Eylül’ün provasını yapmak için devletin faşistlerle kol kola gerçekleştirdiği Nokta Operasyonunun yıl dönümünde 11 Temmuz Pazar akşamı Okmeydanı Halkevi sokağında‘Fatsa Gerçeği’ isimli belgesel film gösterimi yapıldı.


Etkinlik Fatsa deneyiminin Türkiye devrimci hareketi açısından öneminin ve Fikri Sönmez’in yaşamının anlatıldığı kısa bir konuşmayla başladı. Konuşmada Fatsa’nın Paris Komünü gibi kısa sürmüş gerçek bir demokrasi örneği olduğu ve devrimci mücadeleye bıraktığı mirasla bugün hala devrimcilere ışık tuttuğu söylendi.


Konuşmanın ardından belgeselin gösterilmesiyle sona eren etkinliğe 40 kişi katıldı. Yaz boyunca sokak etkinliklerimiz devam edecek.

Fatsa Fikri


Fatsa 70’lerin devrimci mücadelesi içersinde gelişmiş bir özyönetim deneyimi olarak tarihe geçmiştir. Fındıkta sömürüye son mitingleri, faşist saldırılar karşısında halkın örgütlü gücü tarafından yürütülen antifaşist direniş, karaborsacılara karşı verilen mücadele Fatsa’yı yeniden yaratmıştır.

Fatsa Belediye Başkanının 79 yazında ölmesi üzerine yapılan seçimlerde Devrimci Yol’un adayı olan Fikri Sönmez belediye başkanı oldu. 11 mahalleden oluşan Fatsa’da her mahallede mahalle komiteleri kuruldu. Bu komitelere halkın seçtiği isimler getirildi. Komitelerin görevi mahallenin sorunlarını tespit etmek, çözüm önerileri ile belediyeye bildirmekti. Komitelerde alınan her karar belediye tarafından uygulandı. ‘Çamura Son’ kampanyası yıllardır süregelen çamur sorunu bir seferberli halinde 4 günde çözüldü. Türkiye’nin her yerinden gelen aydın ve sanatçıların katılımıyla düzenlenen büyük halk festivalinde 7’den 70’e tüm Fatsalılar vardı.


Karadeniz’de gelişen bu filiz iktidarın gözüne battı. Çorum olayları sırasında Başbakan Demirel’in ‘Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın’ sözü Fatsa için hazırlanan geleceğin bir habercisiydi 11 Temmuz 1980 günü Nokta Operasyonu yapıldı. Binlerce kişi işkence tezgâhlarından geçirildi. Operasyonda MHP’li faşistler yüzleri kapalı olarak ev ev polisle beraber gezdiler, devrimcilerin işkencelerine katıldılar. Yılların emeğiyle yaratılan bu yeni yaşam iktidar tarafından hunharca koparıldı. Ancak Türkiye devrimci hareketine bıraktığı mirasla bugün hala yaşıyor.

Copyright 2009 Simplex Celebs All rights reserved Designed by SimplexDesign